What would Tyler Durden do? "Candida pro causa ense candido"

Milloin Suomessa kielletään divetymonoksidi?

Olemme uutisista saaneet lukea uusista suomalaisista rajoituksista. Traktorilla suoritettava henkilökuljetus on kiellettyä, leikkipuistoja puretaan vaarallisina ja ulkoilmatapahtumillakin takavarikoidaan äidinmaitokorvikkeet mahdollisen viinan salakuljetuksen pelossa.

Amerikassa kansalaiset ovat viime aikoina olleet huolissaan rokotuskampanjasta. Autismin puhkeamista on pyritty kitkemään poistamalla rokotteista elohopeayhdisteitä. Seuraavaksi huomio on kääntynyt muihin yhdisteisiin, kuten diovetymonoksidiin (DHMO), jonka terveysvaikutukset on useasti todettu ristiriitaisiksi.

Vaikka moni yritys onkin kemikaalia yrittänyt patentoida siinä onnistumatta, on DHMO sen helppokäyttöisyyden takia poliitikkojen suojelussa myös "korruptoitumattomassa" Suomessa. Jo 90-luvulla Kalifornian Yliopistossa Eric Lechner, Lars Norpchen ja Matthew Kaufman kiinnittivät huomiota kemikaalin vaarallisuuteen ja yrittivät tuoda sitä maailman tietoisuuteen. Heitä ei yksittäisiä poliitikkoja lukuunottamatta otettu tosissaan.

Kemikaalin piilottelusta kertoo se, ettei Elintarvikevirasto ole antanut sille edes E-koodia josta tämä olisi tunnistettavissa vaaralliseksi. Suuryritykset häpeilemättä käyttävätkin luonnosta helposti saatavaa vaarallista kemikaalia tuotteissaan, vaikka maailmanlaajuisesti sen tiedetään aiheuttaneen lukemattomia kuolemantapauksia.

Luonnossa DHMO vaikuttaa muun muassa happosateisiin ja eroosioon, sekä sen tiedetään olevan myös yksi syy niinsanottuun "kasvihuoneilmiöön". Kaiken lisäksi kemikaali on tärkeä osa ydinvoiman tuottamisessa, ja jopa ruokatuotannossa DHMOta käytetään muun muassa torjunta-aineissa. 

Pientä muutosta on tapahtumaisillaan. Asiakkaiden kulutustottumuksiin pyrkii vaikuttamaan esimerkiksi ruokayhtiö Snellman, joka on julistanut itsensä GMO-vapaaksi. Yritys ei kuitenkaan kerro että tuotteet sisältävät silti pieniä määriä DHMOta. Kemikaalin vaaroista kertova tietosivusto DHMO.org on paljastanut, että kaikki Suomessa tällä hetkellä toimivat pikaruokaketjut käyttävät tuotteissaan DHMOta. Kuinka pitkään tämä saa jatkua täysin ilman rajoituksia?

Arvoisat poliitikot! Kun olette nyt keskittyneet viime aikoina vain turhanpäiväisiin ja typeriin kieltoihin, niin linjanne mukaista olisi myös pureutua vihdoin tähänkin epäkohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Talouslaadun divetymonoksidin todettiin jo 1970-luvulla olevan mutageenista. Kukaan ei kuitenkaan ole ottanut tätä tosissaan. Huolestuttavaa on, että yhdiste on tavallinen myös niinkin vaarattomiksi ajatelluissa tuotteissa kuin homeopaattiset valmisteet. Divetymonoksidi on akuutisti toksista ja viime vuonna muistaakseni raportoitiin useita myrkytyskuolemia. Kaikki tämä on totta.

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Nykyisten kieltojen aikana on jokseenkin pöyristyttävää että Valtio ei vaadi kertomaan kuinka suurelle määrälle divetymonoksidia potilas altistuu esimerkiksi juuri homeopaattisissa hoidoissa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Taustalla on pakko olla elintarvike-, lääke-, rohdos- ja kemianteollisuuden salaliitto. Kuka on se rohkea parlamentaarikko, joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle eduskunnassa, europarlamentissa ja WHO:ssa? Joku supervihreä? Superpersu? Aivan sama, pelastakaa meidät!!!

Elämme lopun aikoja. Olen lukenut Fingerporista, että divetymonoksidi on noussut jo Pihoille. Vakavilla asioilla ei pitäisi leikkiä :(

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kannattaa muistaa, että keuhkoihin joutunut divetymonoksidi aiheuttaa kuoleman jo suhteellisen pieninä annoksina. Tästä aiheutuu vuosittain jokseenkin saman verran kuolemantapauksia kuin kaikista henkirikoksista yhteensä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Erityisn pöyristyttävää on tieto siitä, että joissakin sairaaloissa muka hygienian nimissä on pieniä lapsiakin upotettu divetymonoksidiin niin, että vain kasvot ovat säästyneet.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vielä törkeämpää on, että kirkoissa tätä divetymonoksidia jopa siunataan.

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Tarkemman tutkimuksen seurauksena vielä selvisi, että divetymonoksidia käytetään muun muassa turkistarhauksessa parantamaan eläinten turkin laatua. Miksi eläinaktivistit eivät ole asiasta huolissaan? Johtuisiko siitä että DHMO on yksi tärkeimmistä kannabiksen kasvatukseen tarvittavista yhdisteistä. Jumaliste.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Eikä pidä unohtaa divetymonoksidin aiheuttamia vaaroja autoilulle. Sanoisin, että kesäiset luikastelut sateella vähenisivät radikaalisti jos tuo petollinen yhdiste kiellettäisiin maanteillä. Puhumattakaan miten sen kieltäminen vähentäisi autojen korroosiovaurioita, sillä suoloihin sekoitettuna tuo yhdiste on todella myrkkyä autojen pelleille.
Ja kansanedustajat vain levittelevät käsiään, eikö edes Persut voisi ottaa asiaa esille seuraavassa puoluekokouksessaan. Täh!?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Voihan kekkuli. Divetymonoksidin haitallisuus ei ole mikään uusi asia, mutta vasta nyt onneksi nostettu esille.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Divetymonoksidi on kasvihuoneilmiössä moninkertaisesti hiilidioksidia merkityksellisempi. On se kumma, kun ilmaston lämpenemisestä huolestuneet eivät ole saaneet sitä vieläkään kielletyksi!

Aslak Koivuila

Tommi !
Se kielletään sinulta pikemmin kuin arvaatkaan Nestlen tms. ostaessa suåmen pohjadivetymonoksidit.

Matti Aho

Kolikon vastakkaisella puolella kiinnostavaa on se, että kaksi saksalaista lakimiestä, Moriz Hagenmeyer ja Andreas Hahn halusivat, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioisi myönteisesti heidän hakemuksensa terveysväitteeksi vedelle. Hagenmeyerin ja Hahnin mukaan vettä pitäisi saada markkinoida väitteella, joka olisi mennyt jotakuinkin näin: "Säännöllinen veden käyttö merkittävissä määrin voi vähentää riskiä kuivumisen kehittymiselle ja sitä seuraavan toimintakyvyn laskulle". Rivien välissä luki isoilla kirjaimilla, että euroopplainen terveysväitteiden säätelyjärjestelmä on susi. Ja että väitteitä eri elintarvikkeista pitäisi saada ylipäätään esittää "vapaammin", ehkä ei ihan tyyliin "ihme-eliksiirimme parantaa syövän", mutta jotain siihen suuntaan.

EFSA hylkäsi arvon juristien hakemuksen. EFSA katsoo, että veden [nauttimisen] puute ei ole sairauden riskitekijä [lainsäädännön asettama ehto terveysväitteen esittämiselle] vaan "edellytys kehon vesimäärän ehtymiselle" [a condition of water body depletion]. Asiasta on tietysti väännetty oikeutta ja viimeisin Euroopan tuomioistuimen ratkaisu on, että Hagenmeyer ja Hahn hävisivät juttunsa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Miten tämä liittyy aiheeseen mitenkään? Puhumme divetymonoksidista. Aina on yksi, joka haluaa viedä keskustelun sivuraiteelle.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Ei kai me nyt mitään voida kieltää, sallitaan vaan kaikki.

Toimituksen poiminnat