What would Tyler Durden do? "Candida pro causa ense candido"

"Vastuu ympäristöstä kuuluu kansalle" - Suomalaisen energiapolitiikan alkeet

Tuntemamme sivilisaatio on tulossa päätökseensä, ja todennäköisyydet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi pienenevät joka minuutti. Pieni viisimiljoonainen kansa on kuitenkin päättänyt taistella vastaan. Ilkeä ja saastuttava yksityisautoilu on pian historiaa kun vihreät, siniset ja punaiset verottavat sen kuoliaaksi. Viimeiset autot kulkevat öljyn sijasta ekologisesti sähkömoottorilla, eli hiilellä, turpeella tai puulla.

Kaikki puolueet ovat huolissaan ympäristöstä. Keskusta ei halua lisää työpaikkoja metsäsektorille, Perussuomalaiset ei halua lisätukia turpeen poltolle, Vihreät ja Vasemmisto eivät halua verottaa keskiluokkaa ja rikkaita, ja Kokoomus ei halua siirtää keskustelua pois yritysten ympäristövastuusta. Kaikki ovat vilpittömän huolissaan ilmastosta.

Yksityisautoilu tuottaa noin 7% tämän rohkean kansan hiilidioksidipäästöistä, ja juuri niistä olisi päästävä eroon. Kunhan tavoite on täytetty, kasvihuonepäästöt ovat enää noin 55 miljoonaa tonnia. Teollisuus, energiatuotanto, rakentaminen ja maatalous aiheuttaa nykyään 90% päästöistä. Vähentämällä yksityisautoilua tämä luku saadaan lähemmäs sataa prosenttia, jolloin asialle kannattaa vasta tehdä jotain.

Autoilun verotuksessa kyse ei missään nimessä ole lisäveroista. Ei suinkaan, vaikka auton omistajat yleensä ovatkin haja-asutusalueella asuvia perheellisiä työläisiä, joiden tuloveroa ei vaalitappion pelossa uskalla korottaa. On täysin sattumaa, että tuilla elävät työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset ovat niitä jotka välttävät uuden veron. Samoin käy rikkaille, joiden kulkuvälineet ovat yritystensä omistamia.

Joten pian enää varakkailla on mahdollisuuksia hankkia tämä vaurauden symboli. Vapaus liikkua ei kuulu tavallisen kansalaisen oikeuksiin, vaan jokaisella on vastuu istua bussipysäkillä vesisateessa. Olemme askeleen lähempänä täysin tasa-arvoista maata.

Sosialismista puheenollen, Vihreiden hallinnoima energiayhtiö Helen on Suomen suurin saastuttaja. Se on vastuussa noin viidestä prosentista koko maan hiilidioksidipäästöistä. Keskustelu Valtion ja energiayhtiöiden vastuusta kannattaakin aloittaa vasta kun kaikkien suomalaisten aiheuttamat autoilupäästöt ovat vähemmän kuin YHDELLÄ yrityksellä.

Suomi aikoo ilmastonmuutoksen torjunnan suurvallaksi ja panostaa tietenkin uusiutuvaan energiaan. On varmaan sattumaa, että metsänomistajia hyödyttävät polttoaineet kuten turve ja puu ovat tämän kasvavan suurvallan suurimmat aseet. Suomi onkin rohkeana tekonaan linjannut turpeen uusiutuvaksi energiaksi, EU:n ja Kansainvälisen Energiajärjestön vastustuksesta huolimatta. Vaikka turpeen päästöt ovat yhtä pahat tai pahemmat kuin kivihiilessä, niin turve uudistuu. Se tosin vie 1000 vuotta, mutta uudistuu kyllä. Poltettu turvesuo alkaa siis sitoa hiilidioksidia takaisin itseensä jo 3000-luvulla.

Myös puuenergia on tärkeä osa taistelua, ja polttoainetta valmistetaan puuteollisuuden roskista. Tätä hiiltä ei sidota takaisin maaperään, vaan sen poltossa syntyvä hiilidioksidi yksinkertaisesti viherpestään poliittisella päätöksellä. Kemia, fysiikka ja luonnonlait eivät tarkoita mitään kun harjoitetaan aluepolitiikkaa tai maksimoidaan valtion ja kuntien omistamien yhtiöiden liikevoittoja. Helsingissä puuhake on muutettu vihreäksi energiaksi jankuttamalla ja mölisemällä.

Annan esimerkin suomalaisesta vihreästä energialogiikasta; jos löydät mitä tahansa hiiltä joka ei ole tarkoitettu energiaksi ja poltat sen, osallistut ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Poltit jotain mitä ei ollut alun perin tarkoitettu energiantuotantoon. Hiili on eri muodoissaan kiertänyt maapallolla jo miljardeja vuosia, joten tavallaan tuotit uusiutuvaa energiaa. Kyse ei ole niin yksinkertaisesta asiasta kun maaperään sidotun hiilidioksidin päästämisestä ilmakehään. Senkin hassu. Tätä aukotonta logiikkaa muuten käytetään pian Helsingissä, kun pääkaupunki vihertyy uusilla päästöttömillä puuhakevoimaloilla.

Puu uudistuu ja kasvaa takaisin noin sadassa vuodessa, joten kun maapallo on vuonna 2118 lämmennyt neljä astetta ja kuudes massasukupuutto lähestyy viimeistä vaihettaan, poltettu puu on sitonut tänään poltetun hiilidioksidin takaisin maaperään.

Työläinen, vastuu on siis sinulla. Ympäristöteot kuuluvat kaikille (niille jotka käyvät töissä, hankkivat harrastuksia, vievät lapsensa kouluun ja maksavat veroja).

Valmistaudu siis kulkemaan polkupyörällä työpaikallesi tammipakkasissa. Todennäköisesti jokaiselle matkallesi joudut syömään kilokaupalla soijanakkeja, joiden hiilipäästöt ovat samaa luokkaa entisen vähäpäästöisen autosi kanssa. Energia on energiaa, käytät sitä sitten itse tai liikutatko sillä yksityisautoa.

Jopa pitkien etäisyyksien maassa yksityisautoilu lopulta päättyy. Viimeistään kun maapallo on lämmennyt kuusi astetta, koska se käytännössä tarkoittaa koko sivilisaatiomme loppua. Suunnilleen samoihin aikoihin kun seuraavalla vuosikymmenellä poltettujen puupellettien hiili palaa ilmakehästä takaisin metsäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen Vihreiden markkinatalousympäristömentaliteetista kirjoittanut muutaman tekstin:

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Olen myös esittänyt oman näkemykseni siitä, mikä on ainoa ratkaisumahdollisuus:

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Kerrotaan samaan hengenvetoon, että ylipäätään meidän tavallisten tallaajien ei ole mitään järkeä keskustella siitä, mitä "pitäisi" tehdä niin kauan kuin valta sen tekemiseen ei ole käsissämme. Siksi sosialismiin siirtyminen olisi tähdellistä, ellemme pidä tätä nykyistä kapitalistiluokan diktatuuria ja siitä seuraavaa epätasa-arvoa ja maapallon tuhoutumista siedettävänä.

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Hmm... Esimerkiksi USAssa ainoat tahot jotka jotain tekevät asialle, ovat kapitalistit. Esimerkiksi Apple tuottaa kaiken energiansa itse ja aurinkopaneeleita asentavat lähinnä pienet yritykset. Kaupunkien energiayhtiöt lobbaavat hiilienergian etujen puolesta, markkinatalousvetoista aurinkoenergiaa vastaan. Joten sosialismi veisi meidät vaan syvemmälle suohon, ja sinne kehoitan kaikkien sosialistienkin suksivan.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei, tässä lyhyt selitys omasta "lyhyestä oppimäärästä aitoon kiertotalouteen".

Sen tärkein pointti on yhtenäistää jätteenkäsittelyä. Samassa laitoksessa voidaan siis käsitellä niin biojätettä kuin tietokoneromua.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_gasification

--

Biojätteestä, voidaan muuttamalla olosuhteita: saada huomattava määrä biodieseliä.

Kun lämpötila on tarpeeksi kuuma, lopulta jopa vesi hajoaa kaasuiksi.

Tällöin, voidaan osittain: haittoja muuttaa hyödyksi. Tällöin pitäisi kaikenlaisesta roskasta, jonkinlainen "pantti" saada. Se vähentäisi roskaamista, jolloin muovia ei hajoiteta hallitusti vaan sen hajoittaa mm. UV ja syntyy mikromuovia luontoon.

Vuonna 2050 sitten kalakin maistuu puoliksi muovilta, kun grillaa?

Lopulta systeemin tarkoitus on olla laaja-alainen eli se tuottaisi myös rehua karjalle ja lannoitteita.

http://spirulinasuomi.wordpress.com/

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Puun polttaminen energiaksi laajamittaisesti on idiotismia. Se sopii ainoastaan maaseudulle missä on muutamia mökkejä siellä sun täällä. Metsiä pitää käyttää järkevästi eli mieluiten pitkän jalostusarvon tuotteisiin.

En oikein tiedä mitä ajatella jatkuvasta talouskasvusta ainakaan mikäli se perustuu nykyisenkaltaiseen kulutukseen? Kulutusta on saatava alas vaatimalla kestävämpiä kulutustuotteita - Kodinkoneet, vaatteet, elekroniikka ym. Tähän tarvitaan lainsäädäntöä. Tämä koskee myös asuntorakentamista, talojen pitäisi kestää satoja vuosia. On ihmeellistä kulkea vaikkapa Roomassa ja nähdä taloja, jotka rakennettu Jeesuksen aikana ja jo ennen sitä. Tämä olisi sitä kestävää kehitystä mistä paljon puhutaan.

Myös Afrikkaan pitää kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Sinne kaivataan lisää metsiä ja luonnon entisöintiä. Tähän työhön tarvitaan globaaleja apuvoimia. Afrikan väestö lisääntyy liian nopeasti eikä mantere selviä kunnolla väestönsä ruokkimisesta. SYY: Konfliktit, sodat, mutta myös kuivuus ja köyhä maaperä. Tarvitaan lisää ruokakasveja, jotka kestävät äärimmäistä kuivuutta. Tulevaisuudessa mahdolliset lisääntyneet metsäalueet tuovat enemmän kosteutta ja sateita? Afrikassa kannattaa pyrkiä myös ehkäisyn yleistymiseen ja naisten koulutukseen. Kun naiset kouluttautuvat lastenteko myöhentyy ja syntyvyys laskee.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Puun polttaminen energiaksi laajamittaisesti on idiotismia."

Entä viljan polttaminen energiaksi tai (muun) ruoan muuttaminen biodieseliksi tms. samalla kun vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä kuolee nälkään? Onko se silkkaa ympäristönsuojelua?

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Kulutusta tuskin on mahdollista rajoittaa, mutta ehkä kierrätystä olis mahdollista tehostaa. Nykyään on taloudellisesti järkevintä kipata jätteensä johonkin syrjäiseen paikkaan. Tämän huomaa erityisesti kehitysmaissa.

Metsiä on järkevintä kasvattaa nimenomaan päiväntasaajalle, koska täällä pohjoisessa puut imee hilidioksidia lähinnä kesäisin, ja pudottaa talveksi lehdet maahan mätänemään (ja vapauttaa hiilidioksidia ilmaan).

Naisten koulutuksella saataisiin syntyvyyttä laskemaan, koska ihmiset on ehkä pahin ympäristörasite. Ja kun naisten koulutuksella talous kasvaa, niin täytyy vaan toivoa että kehitysmaat mielummin tuottavat energiansa auringolla tai ydinvoimalla. Koska koulutetut länsimaalaiset näyttävät edelleen esimerkkiä että puun, turpeen ja hiilenkin käyttö on hyväksyttyä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kulutusta tuskin on mahdollista rajoittaa..."

Tuossapa juuri se Vihreidenkin kannattaman kapitalistisen talousjärjestelmän sanelema perusongelma: mikään kulutuksen taso ei tule koskaan olemaan riittävä, vaan aina tullaan vaatimaan enemmän (koska se kasvattaa kapitalistien voittoja).

Katso antamani linkit aiemmassa kommentissani #1.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tommi, tsekkaappa "faktasi". Niin väitteesi vihreiden politiikasta kuin esimerkiksi väite että "USAssa vain kapitalistit tekevät asialle jotain" eivät kestä lähempää tarkastelua.

Oikeasti en tiedä mitä tai ketä hyödyttää tämä alituinen tapa väittää virheellisesti muiden puolesta sitä tai tätä ja ampua sitten väitteen esittämät toimintatavat alas.

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Mikä osa Virheiden politiikasta on väärin? Ydinvoiman vastustaminen ja sitä kautta epäsuora hiilivoiman tukeminen? Puupellettien käyttö Helsingin sähköistämisessä? Kumpikin on faktaa. Helenin hallituksen puheenjohtaja on Osmo Soininvaara, ja tällä hetkellä "yhtiön" strategiana on tuottaa hiilivoimaa yli tarpeen ja myydä sitä ulos.

Markkinatalouden kautta aurinkovoimaa on saatu lisättyä, vaikka mahdollisesti osa tästä johtunee sille myönnettävästä tuesta. Sosialistit kyllä vaativat muutosta ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta sosialismi edellä ja ympäristö perässä. Esimerkiksi yksityisomistuksen rajoittamisella (autoilu) ja ruokailutottumuksilla. Valtionyhtiöiltä ei vaadita toimenpiteitä, vaikka positiiviset muutokset esimerkiksi Helenin strategiassa olisi moninkertaiset ympäristön kannalta.

Täältä löytyy hieman infoa Helsingin tilanteesta:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180316220081...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihreät kannattavat tavaroiden roudaamista edestakaisin maapallolla eikä mikään instanssi edes valvo mitä päästöjä tästä seuraa eli vihreiden kannattama globalisaatio on täysin epäonnistunut maapallon vihertämisessä.

Käyttäjän ojala kuva
Tommi Ojala

Avocado on niin ihanaa. Siitä saa värikkäitä kuvia instaan. Hiilidioksidipäästöjen rakenne on niin monimutkainen, ettei tarvi olla huolissaan sen alkuperästä. Don't ask, don't tell.

Toimituksen poiminnat